Toename verstening van steden in Nederland

Uit onderzoek van Natuur & Milieu, in samenwerking met architecten en Sweco, blijkt dat inwoners van de dertig grootste steden in Nederland er steeds bekaaider af komen als het gaat om groen.
De afgelopen vijf jaar is de verstening in grote en middelgrote steden flink toegenomen. Het aantal vierkante meters groen per huisadres nam met bijna een kwart af. Reden voor Natuur & Milieu om de minister op te roepen ervoor te zorgen dat het groen in steden gelijk optrekt met de woningbouw. De afgelopen vijf jaar is de verstening in grote en middelgrote steden flink toegenomen. Het aantal vierkante meters groen per huisadres nam met bijna een kwart af. Reden voor Natuur & Milieu om de minister op te roepen ervoor te zorgen dat het groen in steden gelijk optrekt met de woningbouw.
Negatieve trend
Op dit moment neemt het aantal woningen toe en neemt het groen juist af. Dat is in 21 van de 30 onderzochte gemeenten het geval. Bovendien is de helft van het aantal buurten versteend; dat is het geval wanneer er minder dan 75 vierkante meter groen per huisadres is of wanneer het ontbreekt aan minimaal 1 hectare aaneengesloten groen.
Natuur & Milieu roept de Rijksoverheid en gemeenten op deze negatieve trend te keren: "Groen krijgt uiteindelijk geen prioriteit in de besluitvorming. Groenvisies blijven daarmee een papieren werkelijkheid. Daarom hebben we landelijk beleid en regelgeving nodig om zo een minimale hoeveelheid groen te waarborgen. Investeren in groen betekent investeren in volksgezondheid en het voorkomen van hitte en wateroverlast", aldus Rob van Tilburg, directeur Programma's bij Natuur & Milieu.
Omgevingswet
Om het tij te keren zou een landelijke groennorm opgenomen moeten worden in de Omgevingswet. Een wettelijke verplichting tot vergroening is noodzakelijk om meer vergroening te krijgen, zo stelt de organisatie. In het rapport dat uit het onderzoek voortkomt, staat bovendien een stappenplan dat gemeenten kunnen gebruiken op weg naar meer vergroening.
Lees het volledige onderzoek naar de verstening van Nederlandse gemeenten.
Bron: Natuur & Milieu / Biind / Stedebouw & Architectuur
Advertentie
Meer artikelen met dit thema
Natuur op Recept: Limburgse zorgverleners omarmen groene zorg
Onlangs is het project 'Natuur op Recept' van start gegaan in Limburg, een initiatief van Nature For Health en…
Leeuwarden zet in op biodiversiteit en vergroening met ambitieuze plannen
Gemeente Leeuwarden heeft onlangs haar Uitvoeringsprogramma’s Biodiversiteit en Vergroening vastgesteld. Beide…
Blue Zone Festival Award 2025: dien jouw initiatief in!
Gezonde leefomgevingen vormen de basis voor een vitaal en gelukkig leven. Om innovatieve en inspirerende…
Investeren in de natuur is investeren in jezelf
“Heb jij al eens gehoord van een weeting?” Tjisse Brookman, adviseur natuur en gezondheid, begint direct…
Reactie toevoegen